Blaser Swisslube: hladilno-mazalno sredstvo kot faktor uspeha v procesu obdelave


Blaser Swisslube: hladilno-mazalno sredstvo kot faktor uspeha v procesu obdelave


Švicarski proizvajalec hladilno-mazalnih sredstev je že desetletja poznan po inovativnem pristopu na področju hlajenja. Novi bio-koncept ne vsebuje biocidov oz. konzervansov, zato ne povzroča težav s kožo in dihali, izboljša tudi produktivnost stroja in je enostavnejši za razgradnjo. V nadaljevanju povzemamo intervju z Marcom Blaserjem, izvršnim direktorjem družbe Blaser Swisslube AG.

Kateri so glavni tehnološki trendi in inovacije na področju hladilno-mazalnih sredstev, ki prinašajo nižje stroške obdelave, daljšo življenjsko dobo orodja, kakovostnejše površine in izboljšano produktivnost v kovinskopredelovalni industriji?

Nova regulativa na področju kemikalij po vsem svetu spreminja pogled na uveljavljene rešitve za industrijo hladilno-mazalnih sredstev in povečujejo se potrebe po novih kemičnih platformah. Te nove platforme in koncepti bodo prinesli različne izboljšave, toda pravi multiplikativni učinek bo mogoče doseči le s celovitim pristopom, v katerega bodo vključeni hladilno-mazalna tekočina za obdelavo, stroji, orodje in postopki obdelave.


Slika 1: Izvršni direktor Marc Blaser


Katere strategije uporablja Blaser pri vzpostavljanja partnerstev s proizvajalci obdelovalnih strojev in končnimi uporabniki da bi povečal ponujeno vrednost svojih izdelkov?

Predpogoj za največjo produktivnost je optimizacija vsega – strojev, rezalnih orodij, tehnologije obdelave, materiala in hladilno-mazalne tekočine. Večina proizvajalcev obdelovalnih strojev, seveda pa tudi večina končnih uporabnikov, se ne zaveda pomena in razsežnosti vpliva hladilno-mazalnih tekočin na proces obdelave. Naš cilj je ozaveščanje vseh vključenih strank s seminarji, predstavitvami v živo, študijami primerov, tehničnimi članki in drugimi dejavnostmi. V partnerstvu z globalno vodilnimi proizvajalci obdelovalnih strojev in rezalnih orodij poglabljamo to znanje, v skupnih projektih s svojimi strankami pa vsak dan dokazujemo dramatične izboljšave produktivnosti. V lastnem tehnološkem središču temeljito preizkusimo vse svoje izdelke ter ustvarjamo aplikativno znanje, ki ga nudimo našim kupcem in partnerjem.

Kakšna so vaša priporočila končnim uporabnikom glede optimalne kombinacije hladilno-mazalnega sredstva in rezalnih parametrov za celovito optimizacijo tehnologije obdelave in varnosti na delovnem mestu?

Temeljita analiza vsake strojne obdelave je osnova za celovito svetovanje pri izbiri stroja, orodja, parametrov in hladilno-mazalne tekočine. Optimizacija produktivnosti, ekonomičnosti in kakovosti obdelave je možna le pod pogojem, da so usklajeni vsi dejavniki.

Za Blaser sta zdravje operaterjev in okolje nadvse pomembna, kar že več kot 40 let dokazujemo z našo družino izdelkov Blasocut. Pri bio-konceptu Blaser smo se namenoma odpovedali uporabi baktericidov, saj želimo s prisotnostjo posebnih neškodljivih vodnih bakterij, t. i. primarnih bakterij, v hladilno-mazalni tekočini vzpostaviti biosfero, ki bo neprijazna do tujih bakterij. Primarna bakterija na noben način ne škodi ljudem ali hladilno-mazalni tekočini, a če bi v tekočino kadarkoli zašle druge, agresivnejše bakterije, zanje v njej ne bi bilo hranilnih snovi in se ne bi mogle razširiti. Hladilno-mazalne tekočine Blasocut Bio-Concept so tako stabilne v vsakem pogledu.

Katere so zadnje novosti na področju orodij iz karbidne trdine in obdelavi titana? Kako prilagajate hladilno-mazalne tekočine za te potrebe?

Še posebej v letalski industriji so na pohodu nove kvalitete titana kot so zlitine Ti5553. Fizikalne in mehanske lastnosti tega materiala predstavljajo velik izziv, sile in temperature pri rezanju pa so bistveno višje kot pri Ti 64. Nove kvalitete karbidnih trdin in prevlek na rezilnem orodju ter optimizirane tehnologije obdelave zahtevajo dobro prilagojene hladilno-mazalne tekočine. Celoten proces nam je dobro znan in na podlagi preizkusov v našem tehnološkem središču smo pripravili posebne tekočine prav za to obdelavo.


Slika 2: Bio-koncept prinaša prednosti za operaterja, stroj in okolje.


Kakšno je vaše mnenje o najnovejšem razvoju suhe obdelave in minimalnega mazanja? Ali gre za grožnjo industriji hladilno-mazalnih tekočin?

Zadnja leta je bilo predstavljenih veliko novosti na področju minimalnega mazanja. Z razvojem nove opreme in uporabo prave tekočine postaja ta tehnologija absolutno sprejemljiva alternativa običajnim postopkom mazanja. Minimalno mazanje je najbolj primerno za jasno opredeljene in stabilne procese, torej za serijsko proizvodnjo. Naša naloga je, da razvijemo ustrezne izdelke. Tudi suha obdelava ima svoje meje: brez hladilno-mazalnih tekočin ne gre takrat, ko se zahteva največja produktivnost, še posebej pri brušenju. Zato sem prepričan, da bomo vedno potrebovali hladilno-mazalne tekočine, saj se samo z odrezki ne odvede dovolj toplote.