Orodja za roliranje z valjčki in glajenje z diamantnim radijem Cogsdill

Končni postopek obdelave površine z vtiskovanjem z valjčki ali s kroglico prinaša številne prednosti. Površina obdelovanca postane bolj gladka in utrjena kot pri struženju ali brušenjem. V nadaljevanju so opisana orodja za roliranje in obdelavo z diamantno kroglico proizvajalca Cogsdill.

Roliranje je postopek končne obdelave površine, pri katerem se kaljeni in polirani jekleni valjčki vtiskujejo v mehkejšo površino obdelovanca. Pritisk, ki ga ustvarjajo valjčki je večji od napetosti tečenja materiala obdelovanca, zato se površina hladno plastično preoblikuje. Dobljena površina obdelovanca je sijoče gladka in ima utrjen površinski sloj. Ima tudi boljše nosilne lastnosti zato so njene mehanske lastnosti v splošnem boljše od površine dobljene z odrezavanjem ali z brušenjem.

Postopek odrezavanja ali brušenja na površini obdelovanca reže ali trga kovino in ustvari strukturo ostrih vrhov in dolin. Pri postopku vtiskovanja se ti mikro vrhovi plastično preoblikujejo in stečejo v doline, zato nastane sploščen profil površine, ki nima več ostrih vrhov. Ker se površinski sloj pri vtiskovanju utrdi, bo imela takšna površina v kontaktu z drugim strojnim delom daljšo obstojnost.

Pri roliranju z valjčki dobimo torej tri glavne prednosti:
Natančnost mere obdelovanca - z orodjem za roliranje lahko hitro obdelamo katerikoli kos, ki smo ga izdelali s postopkom odrezavanja. Roliranje z valjčki lahko izvedemo tako na konvencionalnih strojih kot tudi na cnc obdelovalnih centrih.
Orodje za roliranje ima vgrajeno tudi nastavitev premera po korakih 2,5 mikrona ali 5 mikronov – odvisno od velikosti orodja za roliranje. Končno mero obdelovanca dosežemo z enostavno ročno nastavitvijo orodja za roliranje. Nastavljena mera je nato dolgo obstojna skozi ves čas roliranja.

Izboljšana površinska obdelava -pri roliranju ne uporabljamo odrezavanja ali abrazije, temveč mikro vrhove na površini stisnemo v doline. Pri tem dobimo gosto in enakomerno površino z manjšim tornim koeficientom. Postopek traja nekaj sekund, torej znatno manj kot pri brušenju, povrtavanju, honanju, kjer za obdelavo potrebujemo nekaj minut.

Utrjena površina - z roliranjem kot končnim postopkom obdelave na mero uspemo v zelo kratkem času površino utrditi in poravnati. Trdota površine se poveča od 5% do 10%. Utrjeni sloj sega v globino od 0,254 mm do 0,762 mm. Gladka in utrjena površina znatno podaljša obrabno obstojnost strojnih delov in korozijsko odpornost.

Glede na vrsto obdelave lahko izberemo med orodji za roliranje notranjih ali zunanjih površin.
Za obdelavo notranjih površin je namenjeno orodje SRM, z izvedbo za obdelavo skoznjih (SRMR) ali zaprtih izvrtin (SRMB), s premeri orodja od Ø4 mm do Ø114 mm. Za obdelavo zunanjih premerov je na voljo orodje XBB s premeri os Ø1,5 mm do Ø65 mm. Omenjena orodja so hitro dobavljiva iz skladišča v Evropi.