ADO-Micro svedri za visoko-učinkovito vrtanje majhnih premerov

ADO-Micro svedri iz karbidne trdine s kanali za hlajenje so najnovejši predstavniki OSG-jevih mikro svedrov. V kategorijo mikro svedrov uvrščajo svedre do premera 2 mm. Pri ADO-Micro ne gre samo za dimenzijsko razširitev ADO serije, saj so geometrijsko drugače zasnovani, z njimi lahko vrtamo tudi inox, ki ga pokrivajo svedri ADO-SUS.

Na voljo so ADO-Micro svedri za globine vrtanja 2D, 5D, 12D, 20D in 30D. Uvodni del ADO-Micro svedra ima dvojni vodilni rob. Ta prispeva k boljši vodljivosti svedra. Izvrtina je pri dvojnem vodilnem robu bolj ravna in gladka kot pri svedrih z enojnim vodilnim robom. Po uvodnem delu svedra je nato hrbtni vodilni rob odbrušen, kar olajša odvod mikro odrezkov iz tega območja. Mikro odrezki se namreč pri majhnih premerih hitro nakopičijo po obodu in povzročijo nenaden lom svedra.

Sveder ima povečane kanale za hladilno-mazalno tekočino. Učinkovitost hlajenja so izboljšali z votlim zadnjim delom stebla, ki preide v kanala za hlajenje. Pretočno hitrost so s tem uspeli povečati do 40%. Večji pretok hladilne tekočine znatno pripomore k učinkovitemu odvodu odrezkov iz izvrtine in izboljša hlajenje na rezilnem robu. Rezilna robova sta zelo ostra, na vhodu in izhodu iz izvrtine se zato tvori manj igle kot pri običajnih svedrih. Pri vrtanju nastajajo kratki in zaviti odrezki enakomernih dolžin. Prevlečeni so z IchAda prevleko, ki je zelo gladka in odporna na obrabo. Vse našteto pripomore k stabilnosti procesa in visoki učinkovitosti vrtanja majhnih izvrtin.

Pri konkurenčnih svedrih običajno globoke izvrtine vrtamo postopoma v več prehodih, pri izvleku svedra se namreč vsakokrat odstranijo zastali odrezki. OSG pa je z razvojem ADO-Micro dosegel vrtanje celotne globine v enem prehodu. S tem je skrajšal čas vrtanja globokih izvrtin do 90%. Uporaba Ado-Micro svedrov je zato zelo ekonomična.

Ker so kanali za hlajenje izredno tanki priporočajo uporabo filtra za hladilno-mazalno tekočino (približno 3 μm do 5 μm), da se s tem prepreči zamašitev kanalov. Pri dolžinah 12D, 20D, 30D priporočajo uporabo pilotnega svedra ADO-Micro 2D, ki ima kot konice 140° in toleranco premera v plus +0,001/+0,010. Ostale dolžine imajo toleranco premera 0/-0,009.

ADO Micro uporabljamo za vrtanje ogljikovega, legiranega in nerjavnega jekla, sive in nodularne litine, Al-zlitin, ter Ti-zlitin. Pri 2D in 5D so dobavljivi premeri od Ø0,7 do Ø2,0 mm, pri 12D, 20D, 30D pa premeri od Ø1,0 do Ø2,0 mm.

OSG je omenjene svedre uvrstil v svojo blagovno znamko A Brand®, ki vključuje različna visoko-zmogljiva rezilna orodja, s katerimi svojim strankam zagotavlja vrhunsko učinkovitost in zanesljivost delovanja.