Diebold US1100 – edina temperaturno nadzorovana naprava za nakrčevanje na trgu


Diebold US1100 - edina temperaturno nadzorovana naprava za nakrčevanje na trgu


Digitalizacija obdelave in priprave orodja pridobiva vse večji pomen. Diebold je na novo razvil napravo za nakrčevanje trnov US1100, ki je zasnovana za samodejno nakrčevanje. Postopek nakrčevanja opravimo z enostavnim pritiskom na gumb. Tako lahko tudi neizkušeni operaterji varno nakrčno vpenjajo in izpenjajo orodje. S tem so odpravili pogoste napake pri nastavitvi parametrov nakrčevanja. Zaradi previsokih temperatur se namreč trni za nakrčevnje pregrejejo in poškodujejo.

Pregrevanje trna nad temperaturo 450°C povzroči spremembe v strukturi jekla. Pri ponavljajočem raztezanju in krčenju se vpenjalna izvrtina trna sčasoma deformira in skrči, zato orodje vse težje vpnemo in izpnemo. Na površini trna opazimo spremembo barve zaradi oksidacije, zmanjša pa se tudi trdota trna. Diebold je te težave odpravil z nadzorom procesa nakrčevanja. Razvili so napravo za nakrčevanje trnov, ki prepreči pregretje trna. S tem so podaljšali življenjsko dobo trnov in zmanjšali stroške orodja.


US1100 - temperaturno nadzorovana naprava za nakrčevanje trnov. Poponoma avtomatiziran postopek nakrčevanja sprožimo z enostavnim pritiskom na gumb.


US1100 je edina naprava na trgu s temperaturno nadzorovanim nakrčevanjem. Vgrajene ima različne sisteme za avtomatizirano in varno nakrčevanje, ki skupaj tvorijo tako imenovani pametni koncept opisan v nadaljevanju. Naprava ima »OneTouch« zaslon na dotik, kjer s pritiskom na gumb sprožimo samodejno nakrčevanje. V tuljavi je patentiran sistem TempControl za nadzor induktivnega segrevanja, ki s pirometrom brezkontaktno meri temperaturo na površini trna. Ko je ciljna temperaturna dosežena se postopek segrevanja ustavi.

Vsi parametri nakrčevanja so že predhodno nastavljeni na osnovne vrednosti, uporabnik pa jih lahko s funkcijo TargetMode naknadno spremeni na svoje vrednosti in shrani. Ciljna temperatura nakrčevanja v osnovni nastavitvi znaša 340°C in je dosežena po 4 sekundah segrevanja. Funkcija SteadyFunction poskrbi, da se dosežena ciljna temperatura nakrčevanja časovno zadrži za 2 sekundi. S tem ima operater več časa, da vstavi oz. odstrani sveder ali rezkar iz vpenjalne odprtine trna. Po končanem segrevanju lahko trn hitro ohladimo s hladilno enoto TubeChiller. To je enota z vodnim hlajenjem, ki znatno skrajša čas ohlajanja trna in čakanje operaterja, da trn lahko varno prime.


TempControl funkcija s pirometrom nadzoruje ciljno temperaturo nakrčevanja. »Steady« funkcija ciljno temperaturo časovno zadrži in s tem olajša operaterju vpetje oz. izpetje orodja.


Naprava je pripravljena za IoT 4.0 digitalizacijo procesa. Podatke lahko izmenjujemo preko ethernet vmesnika. Sodobno zasnovano programsko opremo z obsežnimi možnostmi prilagajanja (skrij parametre, deaktiviraj gumbe, gesla za nastavitve, izbira jezikov) lahko enostavno posodobimo preko usb povezave.

Zaslon na dotik ima sodoben uporabniški grafični vmesnik, ki poskrbi za enostavno upravljanje naprave. Vse funkcije ima že predhodno nastavljene na osnovne vrednosti. Individualne parametre lahko vnesemo preko opcijske tipkovnice in shranimo. Listo parametrov lahko prikazujemo ali skrijemo. Dostop lahko zaščitimo z geslom. Upravljanje je možno tudi prostoročno preko nožnega stikala.

Diebold proizvaja vpenjalne trne, ki po kakovostnem nivoju sodijo v svetovni vrh. Poleg vpenjalnih trnov proizvaja tudi naprave za umerjanje trnov, visoko-frekvenčna vretena in naprave za nakrčevanje. Cenijo najvišjo natančnost in zanesljivost. S svojimi inovativnimi rešitvami so postavili tehnologijo nakrčevanja na novo raven.