Izjemno učinkovito vrtanje globokih izvrtin s svedri ADO-40D,-50D OSG

OSG je predstavil svedre iz karbidne trdine s hlajenjem za učinkovito vrtanje globokih izvrtin do globine 40xD in 50xD. Svedre so uvrstili v blagovno znamko »A Brand«, v  katero so vključena različna visoko-zmogljiva orodja izdelana z najnovejšimi tehnološkimi inovacijami. S svedri ADO-40D,-50D dosežemo drastično skrajšanje časa vrtanja in znižanje stroškov obdelave.

R-oblika zabrušenja lomi odrezke v kompaktno močno zavito obliko. Odrezki so brez koničastih podaljškov. Ti dve značilnosti omogočata nemoten gladek odvod odrezkov iz globokih izvrtin. V primerjavi s konkurenčnimi svedri imajo tudi manjšo silo rezanja.

Sveder ima vijačnico pod kotom 25°, ki ima optimalno razmerje med učinkovitim gladkim odvodom odrezkov in togostjo svedra. Interni tovarniški testi so pokazali, da kot vijačnice 20° ni zadosten in prihaja do zastoja odrezkov v vijačnici in loma orodja. Pri povečanju kota na 30° pa se že pojavijo vibracije zaradi zmanjšanja togosti jedra svedra.

Svedri so prevlečeni z OSG-jevo nano plastno prevleko EgiAs, ki ima odlično obrabno obstojnost, termično odpornost in zagotavlja dolgo življenjsko dobo orodja. Imajo tudi kanale za dovod hladilno mazalne tekočine, zadosten dovod emulzije je pri globokem vrtanju namreč zelo pomemben.

Glavna prednost svedrov ADO-40D in ADO-50D je v ekstremnem skrajšanju časa obdelave. V primerjavi z topovskimi svedri dobimo pri svedrih ADO-50D znatno boljšo ravnost izvrtine in kar 90% skrajšanje časa vrtanja. S tem se zmanjša strošek strojnih ur. Izračun pokaže, da se z uporabo svedrov ADO-50D v primerjavi s topovskimi svedri stroški vrtanja zmanjšajo kar za 65%.