Kaj je CS Turn-cut?


Kaj je CS Turn-cut?


Imate izdelek kateri  je tako  tehnološko zahteven, da ga je potrebno obdelati na dveh strojih? Za to potrebujete stružnico in obdelovalni center. Imamo rešitev za vas. Naj vam predstavimo CS Turn cut programsko opcijo, ki je na voljo pri DN Solutions horizontalnih obdelovalnih centrih serije NHP 4000,5000,5500,6300 in 8000. Uporabnikom omogoča tehnologijo struženja katera se vrši na istem stroju. Različna ohišja , odlitki, ventili, cevi so primerni za CS Turn cut programsko rešitev.


NHP 5000 Horizontalni obdelovalni center


Kaj pridobimo z CS Turn cut opcijo:

 • skrajšamo obdelovalni čas izdelave izdelkov
 • zmanjšamo stroške investicij po nabavi drugega stroja
 • pridobimo dodaten prostor za kakšen drugi namenski stroj


Kaj je CS Turn-cut?

Turn-Cut je programska opcija na stroju, ki omogoča horizontalnim obdelovalni centrom, da obdelujejo površine izdelkov okroglih ali ekscentričnih oblik, ki se zožijo ali imajo kakršno koli kombinacijo različnih oblik premera vzdolž Z-osi  obdelovanca. Površine obdelave, se lahko nahajajo na zunanjem ali notranjem premeru obdelovanca.

Ta programska opcija se uporablja pri obdelavah, kjer bi tradicionalno uporabljali CNC stružnico za obdelavo izdelka. V nekaterih primerih konfiguracija izdelkov  (velikost, oblika, teža) takšna, da onemogoča izdelavo  na stružnicah. Turn-Cut lahko deluje s standardnim orodjem in minimalnim pritrjevanjem obdelovanca.


Spindle center=Center vretena

Circular motion=Vrtenje

Path of spindle center=Pot glavnega vretena

Z synchronization=Sinhronizacija po Z-osi

Struženje se izvede s sinhroniziranim krmiljenjem osi X-Y in roba orodja, ki se vrti. Položaj konice orodja je sinhrono nadzorovan, tako da ostane pravokoten na površino obdelave.


Prednosti CS Turn-cut:

 • Turn-cut omogoča zunanje, notranje, čelno in odrezovalno struženje,
 • ponuja večjo fleksibilnost za optimizacijo procesov brez velikih naložb v specializirano orodje in pritrdilne elemente,
 • čas vpenjanja in izdelave se skrajša, saj obdelovanca ni potrebno premakniti na drugi stroj, da bi izvedli obdelavo struženja,
 • natančnost izdelave kosa se povečan,
 • dragi vpenjalni sistemi niso več potrebni za izdelavo majhnih ventilov. Struženje se lahko izvede na horizontalnem obdelovalnem centru,
 • uporabiti je mogoče standardna orodja, kar zmanjšuje stroške po nabavi specialnega orodja za struženje.


 • obdelava koničnih lukenj,
 • obdelava različnih premerov z enim orodjem,
 • obdelava zunanji in notranjih premerov večjih od največjega premera orodja
 • izdelava navojev

Primer izdelkov


Za natančno in zanesljivo delovanje CS Turn-cut aplikacije potrebujemo dober krmilnik.

DN Solutions ponuja dva:

1.FANUC krmilje kateri temelji na CUFOS sistemu (Customized User-friendly Flexible Operating System). CUFOS je računalniški operacijski sistem, ki ga je razvil DN Solutions. Sistem pomaga izboljšati operativno učinkovitost in delovno uspešnost za uporabnika. Turn cut je pri tem sistemu CAM-rešitev, ki omogoča uvažanje ali risanje profilov, določitev orodji in strategij obdelave in simulacijo poti orodja.


1.Izbira profila obdelave z ročnim vnosom ali uvozom dxf datoteke

2.Izbira orodja: struženje, zarezovanje in rezkanje

3.Izbira postopka obdelave

4.Simulacija obdelave in kreiranje nc programa


2.SIEMENS krmilje pa ima Turn cut opcijo omogočeno z ukaznim ciklom 959.

Uporabnik definira orodje in strategijo obdelave , krmilnik pa izvede simulacijo in generira program.


1.Nastavitev orodja

2.Nastavitev parametov orodja: offset, dolžina, tip orodja

3 Simulacija obdelave in kreiranje nc programa


Kot smo omenili CS Turn-cut aplikacija omogoča izdelavo izdelkov, kjer bi  drugače potrebovali še en namenski stroja za obdelavo obstoječega izdelka. Različna ohišja, cevi, ventili in deli razdelilnikov so idealni primeri za Turn-Cut opcijo.