Svedri ADO in vtiskovalci S-OIL-XPF za sodobne obdelovalne centre


Kakovostno orodje za sodobne obdelovalne centre


Svedri ADO in vtiskovalci navojev S-OIL-XPF proizvajalca OSG so visoko zmogljiva orodja, ki znižajo stroške in skrajšajo čas izdelave.

 

Proizvajalec investira v nov, najsodobnejši obdelovalni center. Kaj sledi temu?

Po pridobitvi finančnih sredstev za nakup stroja je za lastnika podjetja najpomembnejše, da pridobi naročila, s katerimi bo lahko poplačal drago opremo in začel ustvarjati prihodke. Da bo izdelava naročenih kosov konkurenčna, so potrebna kakovostna orodja s katerimi bo dosegel zahtevane tolerance, skrajšal čas izdelave in se izognil nepotrebnim zastojem.

 

Ameriško podjetje Ameridrives Power Transmission je proizvajalec kardanskih zglobov za industrijo, mehanizacijo, transportne naprave, plovila in črpalke. Z več kot 30 leti izkušenj na področju rešitev za mehanski prenos moči Ameridrives konstruira, proizvaja in vzdržuje pogonske gredi premerov od 20 mm do 1 m in dolžin do 10 m.

 

Nedavno so kupili nov, sodoben vertikalni obdelovalni center kot zamenjavo za stari stroj. Načrtujejo, da se bo naložba kmalu povrnila z večjo produktivnostjo in natančnostjo pri izdelavi raznih strojnih komponent. Po pridobitvi naročila je nastopil čas za nabavo rezilnega orodja kot so svedri, navojni svedri in rezkarji.

 

Pri prvem naročilu je bilo potrebno v jeklene cilindre iz materiala 1.6523 (21NiCrMo2) izvrtati 30.000 izvrtin in izdelati navoje. Inženirji družbe Ameridrives so pri izbiri orodja zahtevali stabilen proces in visoko zmogljivost obdelave. OSG je lahko ponudil ravno prava orodja za to aplikacijo in v nadaljevanju članka so opisani rezultati preizkusov vrtanja s svedrom OSG ADO-5D (HM, premer 8,7 mm) in vtiskovanja navoja z vtiskovalcem OSG S-OIL-XPF (HSS-Co).


Sveder ADO-5D iz karbidne trdine s kanali za hladilno tekočino je zasnovan za visoko zmogljivost pri različnih materialih in aplikacijah.

 

S-OIL-S-XPF je premium vtiskovalec navojev za materiale s trdoto do 35 HRC.


ADO-5D je sveder iz karbidne trdine z dovodom hladilne tekočine, namenjen za globine vrtanja do 5D. Serija ADO je zasnovana za visoko zmogljivo vrtanje v jeklo za globine izvrtin od 3D do 30D. Edinstvena geometrija konice in ostri rezalni robovi omogočajo manjšo silo vrtanja, prevleka OSG WD1 pa zagotavlja visoko oksidacijsko temperaturo in odlično obstojnost orodja.

 

S-OIL-XPF je vrhunski vtiskovalec navojev, ki tvori do 50 odstotkov manjši navor kot drugi konkurenčni vtiskovalci. Primeren je za materiale s trdoto do 35 HRC in je na voljo do velikosti M45.

Vtiskovalec preoblikuje material v navoj. Pri tem se ne tvorijo odrezki, ki so glavni vir težav pri vrezovanju navojev. S-OIL-XPF omogoča visoko hitrostno in stabilno obdelavo, kanali za dovod hladilne tekočine mu še dodatno podaljšajo obstojnost.

 

Sveder ADO je vrtal 24 mm globoko pri 3.250 vrt./min s pomikom 0,22 mm/vrt. Po 200 izvrtinah ni bilo zaznati obrabe. Sledila je izdelava navojev z vtiskovalcem S-OIL-XPF, ki je vtiskoval do globine 23 mm pri 916 vrt./min. Tudi pri XPF po 200 navojnih izvrtinah ni bilo zaznati obrabe. Končna obstojnost orodja je znašala 3.000 izvrtin za sveder ADO in 6.000 navojnih izvrtin za vtiskovalec XPF. Svedre ADO je mogoče do trikrat prebrusiti in tako povečati stroškovno učinkovitost.


Na novem vertikalnem obdelovalnem centru so uporabili vtiskovalec navojev OIL-S-XPF. Na jeklu 21NiCrMo2 trdote 35 HRc je izdelal 6.000 navojnih izvrtin.


Najvišja produktivnost predstavlja najkrajši čas izdelave in najnižji strošek pri zahtevani kakovosti izvrtine. Kot je opisano zgoraj, lahko to dosežemo s kombinacijo sodobnih strojev in visoko kakovostnega orodja.