Mitsubishi EDM za UNESCO-vo svetovno kulturno dediščino


Mitsubishi EDM za UNESCO-vo svetovno kulturno dediščinoPodjetje Ludwig Borovnik Guns & Rifles iz Borovelj je dobro poznan in svetovno priznan proizvajalec visoko kakovostnih lovskih pušk. Lovci in zbiratelji jih zelo cenijo zaradi njihove visoke zanesljivosti, natančnosti in izjemnega estetskega videza. Zaklepišče z natančno vgraviranimi umetniškimi motivi so v popolni harmoniji s prefinjenim zaklepom, sprožilcem in varnostnimi sistemi. Vzdržljiva in ergonomsko prilagojena kopita izdelana iz izbranih korenin na najboljši možen način zaokrožijo vrhunski videz lovske puške. Ludwig Borovnik izdeluje tudi nenavadne kombinacije kalibrov, sprožilcev in varnostnih mehanizmov ali zaklepov. V svoji ponudbi ima dvocevne puške in šibrovke ter trocevne puške, pri katerih so cevi lahko razporejene ena nad drugo ali ena poleg druge v različnih kombinacijah za uporabo različnih tipov nabojev in kalibrov. Različice z zunanjim sprožilcem zadovoljijo nostalgične želje ljubiteljev robustnih pušk. Te lovske puške so po vsem svetu prestale test časa kot zanesljive in vsestransko uporabne za lov na veliko, kopitasto, majhno ter pernato divjad.


Levo Ludwig Borovnik ml. (Ludwig Borovnik V); desno vodja delavnice Marin Mičič


Kombinacija ročne izdelave in visoko tehnoloških postopkov

Ludwig Borovnik iz Borovelj pove, da večina orožarjev in puškarjev izdeluje orožje ročno. Sam kot inženir se je tudi naučil orožarske obrti in pripada peti generaciji, ki dela v podjetju ter poudarja, da izdelava visoko kakovostnega lovskega orožja traja približno dve leti.

Usposobljeni orožarji in graverji podjetja delajo v rokavicah in rezultat tega ni le orožje najvišje tehnične in funkcionalne kakovosti, temveč tudi pravi umetniški izdelek po videzu, razlaga Ludwig Borovnik ter dodaja, da lovci in poznavalci po vsem svetu zelo cenijo njihove puške. Dolgotrajen proces ročne izdelave pa ima tudi svojo ceno in predstavlja visok strošek. Ludwig Borovnik se zaveda, da tudi najbolj zagnani entuziasti primerjajo cene na trgu, tako da išče načine, kako ohraniti svoj uspešen položaj na globalnem trgu. Zaradi tega je hitro prepoznal prednosti strojne proizvodnje določenih komponent, še posebej vnaprej izdelanih mehanskih elementov, kot je ohišje ter številnih posameznih delov sprožilca, kjer želijo skrajšati čase obdelave. Z vnaprej izdelanimi komponentami na sodobnih obdelovalnih strojih želijo v podjetju bistveno pospešiti izdelavo in ohraniti vrhunsko natančnost, razlaga Ludwig Borovnik.


Puškarji obdelujejo geometrije za dele zaklepa in sprožilca s strojem za potopno elektroerozijo.


Stroškovno učinkovita obdelava z EDM

Po natančni primerjavi številnih proizvodnih postopkov in obdelovalnih strojev so se odločili, da investirajo v tehnologijo EDM, pri čemer so našli ustrezne stroje pri proizvajalcu Mitsubishi Electric. Ludwig Borovnik sedaj uporablja stroj za potopno elektroerozijo EA12S in stroj za žično elektroerozijo MV1200S NewGen. Stroji so enostavni za uporabo in zagotavljajo odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo. Poleg tega pa ima vodja delavnice v podjetju Ludwig Borovnik Guns & Rifles, Marin Mičič izkušnje z uporabo takih strojev, razlaga Ludwig Borovnik. Na stroju za rezanje z žično elektroerozijo MV1200S NewGen večinoma obdelujejo surovce za zaklepe, ki so sestavljeni iz številnih komponent in varnostne sisteme. Te dele izdelujejo z natančnostjo približno 0,01 mm. Pri obdelavi je zelo pomembno, da so vse geometrije obdelane z natančnimi medsebojnimi koti. Pred-obdelava bistveno skrajša čas od surovca do končne komponente, ki jo puškarji ročno prilagodijo do visoke natančnosti ujema.


Surovci za zaklepe se izdelujejo na stroju za rezanje z žično elektroerozijo MV1200S NewGen.


Boljše od rezkanja

Še posebej na področju izdelave orožja, vidi Ludwig Borovnik prednosti tehnologije EDM v primerjavi z drugimi postopki obdelave, kot je npr. rezkanje. V podjetju obdelujejo visoko kakovostna in draga jekla, ki so izdelana v majhnih saržah posebej za proizvajalce orožja. Zaradi tega morajo zagotoviti čim bolj učinkovito porabo surovcev. To dosežejo z rezanjem z žično erozijo, ki ustvari zelo tanek rez brez odrezkov. Puškarji obdelajo tudi nekatere geometrije za dele zaklepa in sprožilca s strojem za potopno elektroerozijo EA12S. Pri temu so bakrene elektrode izdelane na stroju MV1200S NewGen, dodaja Ludwig Borovnik, ki v kombinaciji obeh strojev vidi optimalno rešitev za svojo proizvodnjo.


UNESCO je podjetju Ludwig Borovnik Guns & Rifles podelil priznanje za ohranjanje svetovne kulturne dediščine. Njihove lovske puške niso le visoko kakovosten izdelek temveč so tudi po videzu prave umetnine.


Hitro osvojeno programiranje in uporaba

Za specializirane obrtnike, kot so puškarji traja nekaj časa, da se priučijo novih visoko tehnoloških postopkov izdelave. Toda v primeru nakupa EDM stroja Mitsubishi Electric je to potekalo drugače. Proizvajalec jim je zagotovil več dni usposabljanja. Programiranje in uporaba EDM strojev je zelo enostavna in se je lahko hitro naučimo po zaslugi tehnologije, ki je podobna uporabniškemu vmesniku na pametnem telefonu.

Vodja delavnice Marin Mičič je že imel predhodne izkušnje s področja uporabe CNC obdelovalnih strojev. Tako so v podjetju že v nekaj dneh lahko v polni meri uporabljali stroja MV1200S NewGen in EA12S, poudarja Ludwig Borovnik. V nekaj tednih sta Ludwig Borovnik in njegov vodja delavnice prenesla znanje o uporabi elektro erozijskih strojev, ki sta ga pridobila med šolanjem na druge sodelavce v podjetju. Programiranje se običajno izvede neposredno na stroju za žično elektroerozijo. Komponente so zasnovane v obliki 2D risb (datoteke DXF) na CNC krmilniku stroja, definirani so vsi potrebni parametri obdelave, nato sledi še obdelava. V podjetju so bili zelo presenečeni, kako enostavna je dejanska uporaba strojev za elektroerozijsko obdelavo, zaključuje Ludwig Borovnik, ko povzema svojo izkušnjo z visoko tehnološko opremo za EDM obdelavo.