Novi keramični raziglevalci za stranske površine XEBEC


Novi keramični raziglevalci za stranske površine XEBEC


Japonski proizvajalec orodja za raziglanje XEBEC je predstavil nove raziglevalce za obdelavo stranskih površin. Raziglevalec v obliki ščetke je izdelan iz inovativnih keramičnih vlaken z največjo abrazivno močjo na trgu. Z novo serijo je dopolnil že poznane raziglevalce za čelno obdelavo površin in raziglevalce za izvrtine. Keramične raziglevalce lahko uporabimo na aplikacijah raziglanja robov kot tudi za poliranje oz. izboljšanje hrapavosti površine.

Pri obdelavi z rezkanjem in vrtanjem se srečujemo z nezaželenim nastankom igle na robovih obdelovanca ali na prehodih izvrtin. Za odstranitev igle je običajno potreben dodaten postopek obdelave z odrezavanjem ali pa zelo zamudna ročna obdelava robov. Za reševanje tovrstnih problemov je japonski proizvajalec XEBEC razvil več vrst orodij. Najbolj poznani so keramični raziglevalci v obliki ščetk. Posebnost XEBEC raziglevalcev je patentirana struktura keramičnih vlaken, ki ima največjo moč odvzema in izjemno odpornost na deformacije. XEBEC keramična vlakna imajo 10 krat večjo učinkovitost brušenja kot primerljivi najlon raziglevalci. Odstranimo lahko igle debeline do 0,2 mm, ki se običajno še dajo ročno upogibati.

XEBEC raziglevalci stranskih površin


Na trgu so najbolj uveljavljeni XEBEC keramični raziglevalci za čelno obdelavo površin in keramični raziglevalci za izvrtine. Za bočno oz. stransko obdelavo je XEBEC razvil novo serijo keramičnih raziglevalcev Brush TM Wheel. Uporabimo jih lahko za stransko raziglanje ali za izboljšanje hrapavosti oz. poliranje bočnih površin.


Aplikacije stranskega raziglanja površin, notranje obdelave (nad Ø 50), raziglanja odrezanih in navojnih površin


Učinkovitost odvzema ščetke povečamo s številom prehodov, spremembo smeri vrtenja in z zmanjšanjem hitrosti pomika ščetke. Vrednost radialne obrabe ščetke se nastavi z offset korekcijo na cnc stroju.


Obdelava stranske površine in navoja z XEBEC raziglevalcem


Raziglevalci so namenjeni predvsem za uporabo na cnc vertikalnih in horizontalnih obdelovalnih centrih, stružnicah z gnanimi orodji in robotih. Orodje je sestavljeno iz keramične ščetke (premera Ø50 ali Ø75 mm) in kovinskega držala (dolžine 70 ali 150 mm).

XEBEC med tem razvija že nova inovativna orodja za cnc raziglanje in poliranje. Eno od teh je raziglevalec iz karbidne trdine za raziglanje 3D oblik robov, ki nastanejo na prehodu med primarno in sekundarno izvrtino. Orodje bomo predstavili v naslednji številki revije.