OSG AE-H rezkarji za obdelavo kaljenih jekel do 70 HRc

OSG AE-H rezkarji za obdelavo kaljenih jekel do 70 HRc


OSG AE-H rezkarji za obdelavo kaljenih jekel do 70 HRc


OSG je serijo rezkarjev za obdelavo visoko-kaljenih jekel dopolnil s cilindričnimi standardnimi AE-MS-H, kratkimi AE-MSS-H in dolgimi rezkarji AE-ML-H. Novi rezkarji so nasledniki WXS-EMS serije, ki je poznana po izjemni obstojnosti in stabilnosti obdelave pri rezkanju kaljenih jekel visokih trdot.

 

Orodjarska industrija ima zahteve po vse hitrejši izdelavi kalupov in drugih orodij. Toplotna obdelava na že končanem orodju povzroči oblikovne deformacije in dimenzijske spremembe ter zahteva določen čas v celotnem procesu izdelave. Da se orodjarji izognejo deformacijam, ki nastanejo pri kaljenju obdelovanca in odpravijo čas za toplotno obdelavo, se vse pogosteje odločijo za rezkanje že predhodno kaljenega surovca. Poleg tega imajo tudi potrebo po ozkih tolerancah na merah obdelovanca. Poleg visoke tolerance na orodju je potrebna tudi dolga obstojnost rezkarja. Da bi zadovoljil tovrstne potrebe, je OSG razvil nove rezkarje serije AE-H.


OSG AE-H rezkarji za obdelavo kaljenih jekel do 70 HRc z edinstvenimi rešitvami omogočajo izjemno precizno obdelavo in dolgo obstojnost.


Rezkarji z oznako AE-MS-H imajo standardno dolžino vijačnice in so namenjeni za stabilno in visoko-učinkovito obdelavo kaljenih jekel od trdote 45 HRc vse do 70 HRc. Na trgu so namreč tudi kaljena jekla s trdoto v območju 68-70 HRc (Hitachi Metals, jeklo HAP 72). S temi rezkarji lahko obdelujemo ogljikova jekla, legirana jekla, orodna jekla, nerjavna in toplotno obstojna jekla, nodularne litine ter Ti-zlitine. Standardna dolžina vijačnice ima kot 43° in je primerna za globine rezkanja do 2,5xD. Premeri rezkarja so izdelani v toleranci 0/-0,02 mm.

 

Rezkarji so prevlečeni z novo patentirano DUROREY prevleko. Ta je razvita posebej za obdelavo kaljenih materialov. Prevleka je sestavljena iz zunanje toplotno obstojne plasti In notranjega mnogo-slojnega dela, ki zagotavlja obrabno odpornost.

 

Glede na premer imajo rezkarji od 4 do 6 zob. Za zmanjšanje vibracij so uporabili neenakomerno delitev zob. Od premera Ø6 mm so zobje deljeni pod tremi različnimi koti a1≠a2≠a3.

Na voljo so dimenzije rezkarjev od Ø1 mm do Ø12 mm in izvedba s kotnim radijem od Ø 3×R0.2 mm do Ø12×R3 mm.

 

AE-MSS-H rezkarji imajo kratko vijačnico za globine rezkanja do 1,5xD in dolžino vratu 3xD. Dobavljivi so premeri od Ø3 mm do Ø12 mm

 

Rezkarji z dolgo vijačnico AE-ML-H imajo posebej prilagojeno geometrijo za zmanjšanje uklona rezkarja. Debelina jedra se v obliki stožca povečuje od nosnega dela proti steblu rezkarja. S tem se poveča togost rezkarja in zmanjša uklon pri stranskem rezkanju večjih globin. Dolžina vijačnice je primerna za globine rezkanja do 4xD, kot vijačnice znaša 43°. Premeri rezkarjev so izdelani v toleranci 0/-0,02 mm in so na voljo od Ø3 mm do Ø12 mm


Rezkarji z dolgo vijačnico AE-ML-H imajo po dolžini spremenljivo debelino jedra v obliki stožca. Izboljšana je togost rezkarja in zmanjšan uklon pri obdelavi.
AE-ML-H rezkar z dolgo vijačnico ima pri stranskem rezkanju manjši uklon, zato je obdelana površina dimenzijsko bolj točna. Na sliki je prikazano dimenzijsko odstopanje pri bočnem rezkanju po dolžini reza 3,5 m na materialu Stavax 52 HRc.

 

Krogelni rezkarji so na voljo v dvo- in štiri-rezni izvedbi ter izvedbi za rezkanje globokih utorov.

AE-BD-H je dvo-rezni krogelni rezkar, ki je zasnovan za visoko-precizno končno obdelavo jekel z visoko trdoto.

Posebnost tega rezkarja je spremenljiv negativni kot po vijačnici. V izhodišču krogle oz. na vrhu rezkarja ima močno negativen kot, na boku pa manjši negativni kot. Kot vijačnice znaša 25°.

Rezkar ima zelo majhno toleranco radija +/- 5 μm. Večjo natančnost vpetja zagotovi tudi izjemna toleranca premera stebla h4. Večina konkurenčnih rezkarjev ima steblo izdelano v toleranci h6. Dobavljive so dimenzije od R 0,5 do R 6 mm.

 

AE-BM-H 4-rezni krogelni rezkarji so zasnovani za visoko-učinkovito grobo in pol-fino obdelavo jekel z visoko trdoto. Čelna geometrija ima močno zakrivljen rezilni rob, kar zmanjša silo rezanja in poveča stabilnost obdelave. Rezila so neenakomerno razporejena, kar zmanjša vibracije, ki se pogosteje pojavijo pri več-reznem orodju. V kanalu vijačnice je dovolj prostora za nemoten odvod odrezkov. Kot vijačnice znaša 40°. Visoka toleranca radija  +/- 5 μm (do R1,5) omogoča poleg grobe tudi fino obdelavo. Rezkarji so na voljo v dimenzijah od R 1 do R 6 mm.

 

AE-LNBD-H je dvo-rezni krogelni rezkar za visoko-precizno fino rezkanje globokih utorov na kaljenih jeklih.

Pozicijoniran je kot izvedba tipa AE-BD-H z dolgim vratom. Vendar tu ne gre samo za enostavno podaljšanje dolžine vratu, temveč za celovito optimizacijo za obdelavo pri daljših previsnih dolžinah oz. izpetjih. Pri majhnih dimenzijah oz. polmerih R<0,25 mm ima rezkar izjemno toleranco radija +/- 3 μm, pri dimenzijah nad R 0,25 mm pa je toleranca radija +/- 5 μm. Poleg tega so dosegli tudi visoko toleranco konture radija po celotnem kotu 180°. Pri konkurenčnih rezkarjih ta toleranca radija pade zlasti na bokih rezkarja (pri kotih okrog 0° in 180°). Večjo natančnost vpetja zagotovi tudi toleranca premera stebla h4. Pri obdelavi sta seveda izjemno pomembna tudi uporaba preciznih vpenjalnih trnov in obdelovalni stroj.

 

Za razliko od konvencionalnih krogelnih rezkarjev ima AE-LNBD-H kapljičasto obliko konture radija, radij ima torej stožčast prehod v vratni del rezkarja. Pri rezkanju stene, ki je pod kotom 90° mogoča takšna geometrija točkovni dotik rezkarja z obdelovancem, medtem ko se običajni krogelni rezkar dotika po večji površini. To zmanjša vibracije pri obdelavi in krušenje rezalnega robu, zato je obdelana površina bolj natančna in gladka.

Rezkar AE-LNBD-H je na voljo od radija R0,05 do R3. V tem območju ima kar 261 dimenzijskih različic.

 

OSG je omenjene rezkarje vključil v svojo blagovno znamko A Brand®, ki vključuje različna visoko-zmogljiva rezilna orodja, s katerimi svojim strankam zagotavlja vrhunsko učinkovitost in zanesljivost delovanja.


Katalog povezava
Video povezava