Popolnoma avtomatizirana nastavitev orodja in integracija v proizvodni sistem – E68LA IS Elbo Controlli – NIKKEN


Popolnoma avtomatizirana nastavitev orodja in integracija v proizvodni sistem - E68LA IS Elbo Controlli - NIKKEN


Avtomatizacija in medsebojno povezovanje naprav sta ključna dejavnika v industriji  4.0. V ta namen potrebujemo stroje in sisteme, ki enostavno komunicirajo med seboj in poenostavijo upravljanje in nadzor. Elbo Controlli-NIKKEN je izdelal najzmogljivejšo napravo za umerjanje orodja E68LA IS, k is popolno avtomatizacijo zagotovi natančno meritev, skrajša čas in poskrbi za integracijo s CNC strojem, CAM sistemom in avtomatizirano orodno omaro.

Z napravami za nastavitev orodja hitro in natančno nastavimo rezilno orodje. Tako dosežemo zahtevano natančnost obdelave na stroju, hitrejšo pripravo stroja in skrajšamo čas, ki bi ga sicer porabili z ročnim nastavljanjem. Najzmogljivejše naprave za nastavitev orodja omogočajo poleg avtomatizacije meritev tudi povezavo z ostalimi napravami in sistemi v proizvodnji.

Elbo Controlli-NIKKEN je mednarodno priznan proizvajalec naprav za umerjanje orodja z dolgoletnimi izkušnjami na področju pregleda in meritev orodja, senzorjev pomika ter numeričnega upravljanja.

Njegova najzmogljivejše naprava za nastavitev orodja E68LA IS združuje popolno avtomatizacijo meritev in natančnost ter prinaša prednosti pri skrajšanju časa priprave orodja in upravljanju proizvodnje.

Elbo Controlli-NIKKEN je edini proizvajalec, ki v konstrukciji naprav uporablja naravni granit. Ta material ima najmanjši koeficient toplotnega raztezka. Pri temperaturnih spremembah ima naravni granit najmanjše volumske raztezke in največjo dimenzijsko stabilnost. Iz naravnega granita sta izdelana miza in vertikalni steber naprave. Brušena sta na dolžinsko natančnost 1 μm/m.


E68LA IS je najzmogljivejša naprava za umerjanje orodja, ki s popolno avtomatizacijo zagotovi natančno meritev, skrajša čas in poskrbi za integracijo s CNC strojem, CAM sistemom in avtomatizirano orodno omaro.


Posebno pozornost posvečajo merilnim letvam, ki bistveno prispevajo k natančnosti meritev. Patentirane merilne letve GS371 imajo optično skalo z ločljivostjo 1 μm in so vgrajene v nosilec iz naravnega granita.

Kamera naprave ima ločljivost 1 μm in C-MOS senzor 8x8 mm, ki omogoča 32x povečavo na 22' Full HD zaslonu.

E68LA IS ima veliko merilno območje, največji merjenec ima lahko premer 600 mm in višino 800 mm. Nastavki za rotacijsko vreteno so lahko v standardu ISO / BT/ HSK/ VDI ali Polygon.

Naprava E68LA IS vključuje funkcijo AUTO, ki z uporabo samodejnega ostrenja slike avtomatizira proces merjenja orodij. Ta funkcija samodejno izbere in izmeri pomembne merilne točke na rezilnem robu. Pri tem samodejno prilagaja hitrost rotacije vretena glede na premer in obliko orodja. Izmerjene vrednosti grafično prikaže na zaslonu in jih primerja z tolerančnimi merami. Avtomatiziran proces poenostavi postopek meritve in zagotovi natančne in hitre meritve. S tem zelo poenostavimo delo operaterja in skrajšamo čas meritev.


Popolnoma avtomatizirana naprava za nastavitev orodja E68 LA IS je s sistemi TP32, M.U.S.T. in TID integrirana z CNC obdelovalnim strojem, avtomatizirano orodno omaro in CAM sistemom.


Sistem M.U.S.T. (MEASUREMENT USER SUPPORT TECHNOLOGY) samodejno zajame celoten profil orodja, ki ima na primer več-stopenjsko obliko in nato izmeri glavne točke na posameznem rezilnem robu. Izmerjene vrednosti lahko primerja z DXF datoteko orodja. Preko enostavnega uporabniškega vmesnika izmerjene podatke samodejno izvozimo v stroj ali drug sistem ali izdelamo poročilo.

Sistem za integracijo TP32 je ključna programska komponenta ki povezuje orodje z aplikacijami v proizvodnji. Izmerjeno orodje v napravi za nastavitev orodja poveže z CNC obdelovanim strojem, CAD/CAM sistemom in avtomatizirano omaro za skladiščenje orodja. Omogoča celovito upravljanje zalog, vzdrževanje orodij, načrtovanje virov, integracijo s skladišči ter izmenjavo podatkov z ERP in CAD sistemom. Upravljanju sistema TP32 je namenjen desni 22' zaslon na dotik, zato imamo stalno viden nadzor nad sistemom.

Sistem TID (Automatic Tool Identification System) omogoča hitro identifikacijo in sledenje orodij in pošiljanje podatkov za korekcijo neposredno na numerični krmilnik. Naprava je opremljena z ročnim čitalcem, ki skenira identifikacijsko kodo na orodju. Sistem zmanjšuje možnost napak in omogoča enostavno sledenje ter identifikacijo orodij, kar je ključno v kontekstu Industrije 4.0.

Avtomatizirana naprava za nastavitev orodja E68 LA IS, ki je opremljena s sistemom za integracijo prinaša številne prednosti, kot so avtomatizacija procesa, natančnost merjenja, skrajšanje časa priprave in enostavno upravljanje z orodji. Z integracijo sistemov M.U.S.T., TP32 in TID postane ta naprava nepogrešljiva za vsako podjetje, ki si želi povečati kakovost, skrajšati čase zastojev in povezati sisteme v proizvodnji.