Precizna visoko hitrostna motorna vretena Nakanishi


Precizna visoko hitrostna motorna vretena Nakanishi


Podjetje Nakanishi predstavlja svetovno referenco v proizvodnji električnih in pnevmatskih visoko hitrostnih vreten, ki so namenjena raznolikim sektorjem industrije. Proizvajajo visoko hitrostna električna in pnevmatska vretena za dolgostružne avtomate, stružnice in robote ter visoko hitrostna vretena za rezkalne stroje s hitrostjo vrtenja do 80.000 vrtljajev na minuto. Produktna linija zajema tudi ročne brusilnike za visoko natančno brušenje in poliranje. V tem prispevku so opisane njihova motorna vretena za splošno industrijsko uporabo.

Japonski proizvajalec Nakanishi ima danes po svetu štirinajst podružnic s skoraj 1.500 zaposlenimi in praznuje že 90 let delovanja. Velja za referenco na področju proizvodnje majhnih električnih in pnevmatskih vreten, ki jih uporabljamo zlasti v zobozdravstvu, medicini in različnih industrijskih dejavnostih. Zgodovina podjetja se je začela leta 1930, ko je Keiichi Nakanishi v Tokiu ustanovil podjetje Nakanishi Seisakusho, ki je bilo osredotočeno na proizvodnjo rotacijskega orodja za zobozdravstvo. Podjetje se je zaradi vojne leta 1945 preselilo v mesto Kamuna, kjer je nadaljevalo z razvojem, proizvodnjo in trženjem rotacijskih naprav za zobozdravstvo ter leta 1958 prvič predstavilo blagovno znamko NSK. Ta blagovna znamka predstavlja kratico za Nakanishi Shika Kikai Seisakusho (proizvodnja zobozdravstvene opreme Nakanishi) in je kmalu zaslovela po vsem svetu. Leta 1971 je podjetje izdelalo svojo prvo turbino na komprimiran zrak in leta 1982 pričelo razvijati in proizvajati visoko hitrostna vretena za industrijski sektor.


Nakanishi proizvaja visoko hitrostna električna in pnevmatska vretena za vrtanje in rezkanje na stružnih avtomatih, stružnicah in robotih.

Precizna visoko hitrostna vretena spremenijo CNC stroj v visoko hitrostni obdelovalni center z 80.000 vrtljaji/minuto.


Visoko hitrostna vretena potrebujemo zlasti pri obdelavi z majhnimi orodji, kjer moramo svedru ali rezkarju zagotoviti ustrezno obodno oz. rezilno hitrost. Nakanishi v električna motorna vretena vgrajuje brez-krtačne motorje, ki so enostavni za vzdrževanje in imajo daljšo življenjsko dobo. Pri slabših krtačnih motorjih na karbonskih krtačkah nastaja prah, ki lahko zaide v območje ležajev. Nakanishi vretena imajo vgrajene keramične ležaje, ki so bolj togi in imajo prednost pri večjih obremenitvah. Vretena dosegajo izjemno majhen oplet pod 1 μm. Vse to omogoča natančno obdelavo, zelo miren tek in dolgo življenjsko dobo vretena in rezilnega orodja.

Stalne izboljšave in lastna proizvodnja sestavnih delov

Podjetje, ki ga danes vodita Eiichi Nakanishi, predsednik in direktor ter njegov brat Kensuke Nakanishi, podpredsednik podjetja, je lansko leto zgradilo novo tovarno z imenom A1. V futurističnem proizvodnem obrat velikosti 14.000 m2 izdelajo 90 % sestavnih delov, ki so vgrajeni v njihove proizvode. V tovarni, ki obratuje 24 ur na dan je nameščenih več kot 600 strojev za mikro obdelavo, kar je vsekakor impresivna številka. Poleg tega je predlani Nakanishi zgradil nov sedež podjetja, ki ga imenujejo RD1. V njem je tudi center za raziskave in razvoj, ki je opremljen z najsodobnejšimi napravami in kongresni center s kapaciteto 400 obiskovalcev. Podjetje je ekološko naravnano in posveča veliko pozornost upravljanju z odpadki. Sami prečiščujejo odpadne vode in reciklirajo 97 % odpadnih olj.


Nov proizvodni obrat Nakanishi A1, ki obratuje 24 ur na dan, ima nameščenih več kot 600 obdelovalnih strojev.

Na futurističnem sedežu podjetja Nakanishi RD1 je tudi center za raziskave in razvoj in kongresni center.


Motorna vretena za stružnice

Za stružnice, stružne avtomate, in robote so primerna električna vretena z oznako iSpeed3, E2000, E3000, E4000. Poleg električnih so na voljo tudi pnevmatska vretena z oznako MA z modularno sestavo in MS z zasnovo v enem kosu, ki imajo premere ohišja že od Ø19 mm.

Električna motorna vretena iSpeed3 imajo hitrost vrtenja do 80.000 vrt./min in izhodne moči do 150 W. Zunanji premeri vreten so od Ø19 mm do Ø 25 mm, na voljo so v ravni ali kotni izvedbi ter s prirobnico. Nakanishi motorna vretena imajo v svojem razredu največjo izhodno moč glede na premer vretena.

Električna vretena serije E3000 so prav tako na voljo v modularni izvedbi ali v zasnovi iz enega kosa. V premerih vreten Ø 20 mm do Ø 30 mm zagotavljajo do 60.000 vrt./min, v premeru Ø 50 mm pa kar 80.000 vrt/min. Vretena so lahko v ravni ali kotni izvedbi in proizvedejo izhodno moč do 350 W. Brez-krtačni motorji imajo vgrajeno zračno hlajenje, ki omogoča dolgo neprekinjeno delovanje. Oplet vretena je manjši od 1 μm. Serija vreten E4000 ima premer ohišja Ø 40 mm , vrtljaje do 40.000 vrt./min in moč do 1.200 W. Delovanje motorja upravljamo z zunanjim elektronskim krmilnikom, ki med drugim prikazuje vrtljaje, obremenitev motorja in kodo napake.

Motorna vretena za obdelovalne centre

Visoko hitrostna motorna vretena pretvorijo CNC stroj z 8.000 vrt./min v visoko hitrostni obdelovalni center z 80.000 vrt./min. S tem lahko uporabljate svedre in rezkarje s premeri pod Ø 3 mm za HSC precizno obdelavo npr. zelo majhnih obdelovancev.

Motorna vretena za obdelovalne centre so prav tako na voljo v električni ali pnevmatski izvedbi.

Električni pogon imata seriji HES in iSpeed5. Pnevmatski pogon je vgrajen v serije HPS z 25.000/50.000 vrt./min in HTS z ultra visoko hitrostjo do 150.000 vrt./min. Za operacije brušenja je namenjeno pnevmatsko vreteno Planet z 65.000 vrt./min.

Električna vretena serije HES imajo do 80.000 vrt./min in do 350 W izhodne moči. V brez-krtačnem motorju in na vretenu so vgrajeni keramični ležaji. Ti zagotavljajo vretenu največjo togost in preciznost v aksialni in radialni smeri. Vrtenje vretena je zelo mirno v celotnem območju vrtljajev. Ohišje je zgrajeno iz enega kosa zato ima zmanjšano maso in velikost. HES vreteno uporablja svoj motorni pogon, med tem ko mora biti glavno vreteno cnc stroja zaustavljeno. V primeru, da se glavno vreteno cnc stroja pomotoma vklopi ima HES v napeljavi vgrajeno varovalno spojko, ki se poruši in prepreči poškodbo. V primeru preobremenitve vretena kontrolnik samodejno zaustavi delovanje. Motor je zračno hlajen za dolgotrajno neprekinjeno obratovanje, notranji nadtlak tudi preprečuje vstop nečistoč in hladilne tekočine v ohišje. Za priklop HES-a na glavno vreteno stroja lahko izberemo različne standarde trnov: BT, NT, CAT, IT, ST32, R8 in HSK-A.

Serija električnih motornih vreten iSpeed5 je zasnovana za samodejno menjavo orodja. Priklop električno-pnevmatskega voda izvedemo preko adapterja z vtičnikom.

Ročni brusilniki

Produktna linija zajema tudi ročne brusilnike za visoko natančno brušenje in poliranje. V izvedbi z električnim pogonom sta to modela Emax Evolution in Espert 500. Razlikujeta se po moči in teži.

Emax doseže 40.000 vrt./min z največjo močjo 76 W, vendar je izjemno lahek, udoben in idealen za daljšo vsakodnevno uporabo. Zmogljivejši Espert 500 doseže moč 200 W in hitrost 50.000 vrt./min. Obe enoti sta lahko opremljeni z zobniškim prenosom za povečanje navora. Na voljo imata nabor raznolikih nastavkov za brušenje, poliranje, graviranje, rezanje… Vretena so v ravni izvedbi ali pod kotom 50° oz. 90°.

Ročni brusilniki serije Rotus imajo pnevmatski pogon vretena. Dosežejo moč 46 W in hitrost 30.000 vrt./min. Raznovrstni nastavki za brušenje, poliranje, graviranje so enaki kot pri električnem modelu. Te naprave uporabljamo pri fino-mehanskih opravilih, orodjarstvu, urarstvu, zobozdravstvu.


Ročni brusilnik Emax Evolution proizvajalca Nakanishi predstavlja idealno rešitev za brušenje, poliranje, raziglevanje in graviranje.


Nakanishi dobavlja motorna vretena v 130 držav. Vsak izdelek pred odpremo pregledajo in preizkusijo. Njihovi izdelki so zasnovani na podlagi dolgoletnih izkušenj in imajo vgrajene najnovejše tehnološke rešitve. Svojim strankam želijo ponuditi proizvod in dodano vrednost, ki bo presegla njihova pričakovanja. V  Sloveniji, Hrvaški, Srbiji in BiH Nakanishi zastopa in prodaja BTS Company d.o.o.


Nakanishi Youtube kanal

Nakanishi spletna stran