Revolucionarno rezkanje navoja v enem prehodu z navojnim rezkanjem AT-1 OSG


Revolucionarno rezkanje navoja v enem prehodu z navojnim rezkanjem AT-1 OSG


Navojni rezkarji vrezujejo navoje s postopkom rezkanja. Rezkanje navojev ima v primerjavi z vrezovanjem navojev kar nekaj prednosti: kratki odrezki in manjša možnost loma, boljša toleranca in gladkost navoja, manjši navor zlasti pri večjih premerih navoja, uporaba enega navojnega rezkarja za različne premere navojev pri enakem koraku itd. Konvencionalni navojni rezkarji izdelajo navoj v dveh ali več prehodih. OSG je razvil nov navojni rezkar AT-1, ki izdela navoj v samo enem prehodu in tako znatno skrajša čas obdelave.


Prednosti navojnih rezkarjev

Navojne rezkarje uporabljamo na CNC obdelovalnih centrih, ki omogočajo simultano 3-osno obdelavo in spiralno interpolacijo. Za rezkanje navojev je potreben bistveno manjši navor vretena stroja, kot pri vrezovanju navoja s strojnimi navojnimi svedri.

Pri rezkanju navoja se tvorijo kratki odrezki, ki se bistveno lažje odvajajo kot pri strojnih navojnih svedrih, zato je proces stabilnejši in ne prihaja do loma orodja. Površina navoja je bolj gladka in brez sledi, ki jo povzroči menjava smeri rotacije pri strojnem navojnem svedru. Navojni rezkarji izdelajo navoj do dna slepe izvrtine, medtem ko pri navojnih svedrih ostane dno izvrtine brez navojev.

Z enim navojnim rezkarjem lahko rezkamo različne velikosti oz. premere navojev, ki imajo enak korak navoja. Zato lahko zmanjšamo strošek zaloge in izdaje orodja.


Navojni rezkar OSG AT-1 izdela navoj v enem prehodu

AT-1 patentirana geometrija za rezkanje navoja v enem prehodu

Konvencionalni navojni rezkarji izdelajo navoj v dveh ali več prehodih rezkarja. OSG je razvil nov revolucionarni navojni rezkar AT-1, ki izdela navoj v samo enem prehodu. To znatno skrajša čas izdelave navoja. OSG je AT-1 uvrstil v svojo premium blagovno znamko A-Brand®, ki vključuje različna visoko-zmogljiva orodja izdelana z najnovejšimi tehnološkimi inovacijami.


Posebnost navojnega rezkarja AT-1 je leva vijačnica, ki zmanjša uklon orodja. Navojni rezkar AT-1 prične rezati pri korenu rezkarja za razliko od konvencionalnega navojnega rezkarja z desno vijačnico, ki prične rezati pri vrhu orodja. AT-1 ima neenakomerno razporeditev rezil in spremenljiv kot vijačnice, zato se pri obdelavi zmanjšajo vibracije. Površina navoja je bolj gladka in ima boljšo dimenzijsko točnost.

Navojni rezkarji AT-1 so izdelani iz karbidne trdine. Ultra-fini substrat in nova EgAsi prevleka zagotavljata dolgo življenjsko dobo in žilavost. Primerni so za širok spekter materialov: ogljikova, legirana, nerjavna jekla, sive litine in ne-železne materiale. Dobavljivi so za velikosti navojev M6-M24 in različne korake navoja.


Navoj izdelan s strojnim navojnim svedrom

Navojni rezkar AT-1 izdela dimenzijsko natančen in gladek navoj


Rezkanje navoja v enem prehodu znatno skrajša čas obdelave. Stabilnost procesa, kakovost navoja in izkoriščanje zmogljivosti in funkcionalnosti sodobnih obdelovalnih centrov zagotavljajo stroškovno učinkovitost navojnih rezkarjev AT-1.