Svedri z ravnim dnom MDF Sumitomo


Svedri z ravnim dnom MDF Sumitomo


Sumitomo proizvaja številne svedre za uporabo v avtomobilski industriji, letalstvu in elektroniki. Nedavno je predstavil sveder s ravnim dnom MDF, ki je primeren za števine aplikacije vrtanja. Z njim lahko vrtamo v površine z naklonom, cilindrične površine in druge ne-ravne površine, ki jih ne moremo neposredno vrtati z običajnim svedrom. MDF sveder na izstopu skoznje izvrtine tvori pol manjšo iglo kot običajni sveder.

 

Značilnosti MDF svedra

MDF sveder ima kot konice 180° kar mu omogoča vrtanje v različne oblike površin, npr. površine z naklonom, cilindrične površine kot tudi običajne ravne površine. Ker izdela ravno dno izvrtine je primeren tudi za cilindrične glave vijakov. MDF sveder ima inovativno RS geometrijo centralnega rezilnega robu. Nova geometrija združuje večjo togost rezalnega robu in široke kanale za odvod odrezkov. Površina vijačnice je fino obdelana in je primerna tudi za vrtanje Inoxa.


MDF svedri za vrtanje poševnih in cilindričnih površin


Izzivi pri razvoju MDF svrdra

Pri vrtanju v neravno površino mora biti rezilni rob dovolj oster, da se zareže v vrtano površino in hkrati dovolj tog, da prenese obremenitev. Preveč oster rezilni rob se bo pri povečani obrementvi hitro zlomil, medtem, ko bo preveč tog rezilni rob na račun zmanjšane ostrine povzročil lom svedra še preden se bo ta uspel zarezati v površino. Novo RS geometrijo so zazvili s preizkušanjem razmerja med togostjo svedra na eni strani in ostrino ter rezalno silo na drugi strani. Nova geometrija zmanjšuje vibracije pri vrtanju in zagotavlja dobro ravnotežje med ostrino in togostjo ter zagotavlja odlično zmogljivost vrtanja.


Nova RS geometrija združuje ostrino rezalnega robu in togost svedra.


Zakaj so MDF svedri priljubljeni pri strankah?

MDF svedri so priljubljeni pri operaterjih, ker omogočajo izboljšanje produtivnosti in manše stroške orodja. Pri vrtanju v neravno površino je pri običajnih svedrih potrebno najprej poravnati površino, kar naredimo z rezkarjem. Pri MDF svedru ta operacija rezkanja odpade in lahko direktno vrtamo v površino, kar zmanjša čas obdelave za eno operacijo.

 

MDF svedri so trenutno dobavljivi v premerih od 0,3 mm do 20 mm in za globine vrtamja 3xD in 5xD.