CNC 4-osni stroj za brušenje rezilnega orodja MAC26 Cuoghi


CNC 4-osni stroj za brušenje rezilnega orodja MAC26 Cuoghi


Učinkovitost obdelave povečamo tudi s podaljšanjem življenjske dobe rezilnega orodja. To lahko dosežemo s ponovnim oz. večkratnim brušenjem orodja. Italijanski proizvajalec Cuoghi s sedežem v Modeni, je specializiran za izdelavo strojev za brušenje orodja. Nedavno je predstavil 4-osni CNC stroj, ki je primeren za uporabo v manjših ali večjih proizvodnih obratih in orodjarnah.

S ponovnim brušenjem orodja lahko dosežemo znatne prihranke pri strošku rezilnega orodja. Ponovno brušenje je ekonomično zlasti pri večjih premerih orodja, kjer predstavlja strošek brušenja manjši delež glede na ceno novega orodja. Italijanski proizvajalec Cuoghi je izdelal zmogljiv 4-osni CNC stroj za brušenje rezilnega orodja MAC26, ki je primeren tudi za manj izkušene operaterje, saj je proces brušenja v veliki meri avtomatiziran in enostaven za uporabo.

Stroj ima vgrajeno programsko opremo s širokim izborom različnih programov za brušenje. Uporabimo ga lahko za brušenje sledečega HM in HSS orodja:

- ostrenje spiralnih svedrov,

- brušenje stopničastih svedrov,

- čelno in obodno brušenje rezkarjev z 2-3-4 rezili

- odrez rezkarjev in svedrov

- ostrenje uvodnega posnetja pri navojnih svedrih

- brušenje povrtal in grezil…


MAC26 omogoča avtomatizirano 4-osno CNC brušenje svedrov, rezkarjev, povrtal.

Zmogljiva programska oprema s 3D prikazom površin in parametrov brušenja.


4-osni CNC stroj MAC26 ima zmogljivost brušenja do premera 26mm. V standardno opremo je vključeni programski paketi, ki omogočajo polno avtomatizacijo ter ekstremno natančnost do 0,005mm. Programska oprema s 3D prikazom na zaslonu na dotik omogoča enostavno upravljanje in nazoren pregled nad programom, ki ga izberemo. Vsak program grafično prikazuje katere parametre spreminjamo, npr. kot konice svedra, prosti kot, itd. Stroj izračuna predvideni čas operacije, kar nam omogoča učinkovito izrabo razpoložljivega časa. Parametre ostrenja je mogoče enostavno urejati glede na geometrijo orodja. Poleg osnovnih geometrij omogoča npr. tudi obodno brušenje rezkarjev s spremenljivim  kotom vijačnice in brušenje radija pri krogelnih rezkarjih, brušenje kotnega radija itd.

V osnovno opremo so vključene brusne plošče za brušenje HM svedrov, čelno brušenje HM rezkarjev in obodno brušenje HM rezkarjev.

Tehnični podatki MAC26:

Zmogljivost ostrenja Ø2 do Ø 26 mm

Največja in najmanjša dolžina orodja 35-250 mm

Pomik X-osi: 300 mm

Pomik Y-osi: 130 mm

Pomik C-osi: -5 ° - 180 °

Os-A: neskončno

Dimenzije: 900x900x1560 mm

Priključna napetost: 230V

Moč: 0,73 kW

Standardna oprema :

Precizne vpenjalne ER puše od Ø 2 do Ø 26 mm

Programska oprema za programiranje s 3D grafičnim vmesnikom

3 brusne plošče za HM orodje

Rezervoar za olje ( 25 l ) s črpalko za  hladilno tekočino

Črpalka za mazanje vodil

Stroj je primeren za vsa podjetja, ki želijo biti neodvisna od zunanjih izvajalcev in prihraniti pri stroških orodja. Prednastavljeni programi, ki jih je mogoče shraniti, omogočajo enostavno in hitro  brušenje, ki v povprečju traja le nekaj minut. Stroj ima majhen tloris (900x900 mm), zato je primeren za postavitev tudi v manjših delavnicah. Na našem trgu proizvajalca Cuoghi prodaja in zastopa BTS Company d.o.o.