Majhna podjetja povečujejo učinkovitost z 5-osnimi stroji DVF5000 proizvajalca DN Solutions


Majhna podjetja povečujejo učinkovitost z 5-osnimi stroji DVF5000 proizvajalca DN Solutions


DVF 5000, 5-osni kompaktni obdelovalni center naslednje generacije proizvajalca DN Solutions, ponuja raznolik nabor prilagojenih možnosti, visoko hitrost, visoka natančnost in največja togost za izdelavo natančnih delov. Kot tak je del nabora večopravilnih strojev podjetja, zasnovanih za obdelavo različnih in kompleksnih oblik.


Obdelovalni center DVF 5000 proizvajalca DN Solutions.


Tovarna strojnih delov Tutaryds Mekaniska Verkstad AB iz Švedske je z nakupom 5-osnega obdelovalnega centra DVF 5000 in sistema za avtomatizacijo povečala učinkovitost proizvodnje. Podjetje je leta 1980 ustanovil Bengt Gustafson za potrebe izdelave sestavnih delov za tovorna vozila. Zaradi vse večjega povpraševanja po izdelavi nadomestnih delov so se leta 1992 preselili v večje prostore in ves čas dosegali stabilno rast poslovanja.

Podjetje se nahaja v majhnem mestecu Tutaryd na jugu Švedske. Ustanovitelj in direktor Bengt Gustafson je za časopis podjetja DN Solutions spregovoril o spremembah in naprednih rešitvah, ki so jih uvedli z namenom povečanja zmogljivosti in učinkovitosti v proizvodnji.

Sprva so v podjetju uporabljali obdelovalne stroje proizvajalca Johnford. Po odločitvi za modernizacijo so ugotovili, da njihovim potrebam najbolj ustrezajo obdelovalni stroji proizvajalca DN Solutions. Bengt Gustafson se je odločil za nakup treh vertikalnih obdelovalnih centrov DNM500 II, enega DNM650 ll in dveh stružnic PUMA 2600. Stroje so kupili preko podjetja Duroc, ki je zastopnik proizvajalca DN Solutions.

Pred kratkim jim je Jimmy Kaukinen iz podjetja Duroc predstavil 5-osni obdelovalni center DVF 5000 opremljen z rešitvami za avtomatizacijo, ki jih izdeluje podjetje Lang. Obdelovalni center DVF 5000 je zasnovan za potrebe avtomatizacije. Vgrajene ima rešitve kot so merilna glava, ki lahko meri na šestdesetih različnih pozicijah, laserski sistem za zaznavanje loma orodja ter sistem za avtomatsko odpiranje vrat.


Operater CNC strojev pred obdelovalnim strojem DVF5000 proizvajalca DN Solutions.


V pogovoru je Bengt Gustafson poudaril, da je obdelovalni center DVF 5000 z vgrajeno rešitvijo avtomatizacije LANG Eco-Compact-20 posebej primeren za proizvodnjo različnih tipov izdelkov v majhnih količinah. Stroj s kompaktnim tlorisom 2x2 metra je opremljen z dvajsetimi paletami za vpenjanje obdelovancev. Ta model obdelovalnega centra se lahko zelo enostavno opremi z robotom nosilnosti do 40 kg in micro-grip primeži za obdelovance proizvajalca Lang.

Robota ni potrebno posebej programirati, saj se ga za uporabo na paletah enostavno upravlja preko M kod. To pomeni, da ni potrebno imeti vmesnika med robotom in operaterjem ali hidravličnih in pnevmatskih namestitev na komandni plošči stroja. Bengt Gustafson pojasnjuje, da ko se robot premakne do odlagalnega mesta na stroju, se vzpostavi pnevmatska povezava, ki sprosti paleto in jo zamenja z drugo.

V podjetju se dolgo časa niso odločili za avtomatizacijo, saj so bile razne rešitve zelo drage, komplicirane in prilagojene za velikoserijsko proizvodnjo. Sedaj, ko gledajo nazaj jim je jasno, da to niso bile prave rešitve za njihovo maloserijsko proizvodnjo. DVF 5000 z več paletnim sistemom za zamenjavo obdelovancev je bila rešitev, ki so jo iskali. Obdelovalni stroj DVF 5000 je bil v Evropi predstavljen na sejmu EMO, pred tem ga je Bengt Gustafson videl že na sejmu v Koreji.


Bengt Gustafson, ustanovitelj podjetja Tutaryds Mekaniska Verkstad AB


Odločitev podjetja Tutaryds Mekaniska Verkstad, da investira v avtomatizacijo se je izkazala za pozitivno. Podobne rešitve pripravljajo še na nekaterih drugih projektih. Ko se v proizvodni proces uvede avtomatizacijo, so praktični rezultati hitro vidni, vendar le ob pogoju, da je avtomatizacija ustrezno prilagojena. Bengt Gustafson je prepričan, da če bodo v prihodnosti širili kapacitete na področju 5-osne obdelave, je najboljša rešitev kombinacija podjetij DN Solutions, Duroc in Lang.


Vir: Tutaryds Mekaniska Verkstad AB