Novi 5-osni obdelovalni center G150 – maksimalna natančnost in zmogljivost obdelave iz preverjene GROB G-serije


Novi 5-osni obdelovalni center G150 - maksimalna natančnost in zmogljivost obdelave iz preverjene GROB G-serije


Z novo razvitim strojem G150, podjetje GROB zaokrožuje svojo paleto univerzalnih obdelovalnih centrov. Obdelovalni center G150 izkorišča tržno prevlado modularne G-serije, ki na področju avtomobilske industrije nenehno postavlja mejnike na področju produktivnosti in zanesljivosti procesa.

Razvoj obdelovalnega centra G150 je bil posebej osredotočen na obdelavo kompleksnih obdelovancev z najvišjimi oblikovnimi in dimenzijskimi tolerancami in doseganjem gladkosti površine.

Izboljšave so dosegli z naprednim konceptom kalibracije, inovativnim hlajenjem vseh pomembnih komponent stroja ter visoko dinamično stabilnostjo na oseh.

Pri temu se ni sprejemalo kompromisov pri kombinaciji izjemne ergonomije stroja in možnosti za popolno avtomatizacijo. G150 je optimalno prilagojen za precizno obdelavo v proizvodnji, orodjarstvu, medicinski ter vesoljski industriji.

Pet-osni obdelovalni center je na vseh oseh opremljen z merilnimi letvami in absolutnimi dajalniki pozicije, kar skupaj s konceptom kalibracije in hlajenja omogoča najvišjo natančnost pri obdelavi kompleksnih komponent.


G150 je najmanjši univerzalni obdelovalni center iz edinstvene modularne G-serije, ki uporabnikom omogoča obdelavo z najvišjo natančnostjo. Premer mize 380 mm

Horizontalna namestitev vretena omogoča največji hod po Z-osi v svojem razredu in optimalen odvod odrezkov iz območja obdelave.

Delavni hodi: X 450 mm, Y 670 mm, Z 665 mm


Poudarek pri razvoju G150 je bil na natančnosti obdelave zapletenih in visoko-preciznih komponent ob visoki zanesljivosti procesa. Izboljšali so statično in dinamično natančnost stroja pri hkratnem gibanju vseh petih osi.

Termično stabilnost so dosegli preko aktivnega hlajenja vseh pomembnih komponent na stroju. V Grobu so to funkcionalnost stalno izpopolnjevali in sedaj predstavlja merilo na tem področju.

Ponovljivost procesa je ključna komponenta GROB strojev, dosežejo jo cikom ogrevanja stroja, ki je individualno prilagojen dejanski situaciji. Stroj samostojno zazna, kdaj se konča cikel ogrevanja in se lahko prične proizvodnja. Če je potrebna ponovna kalibracija, programska oprema to zazna in o tem obvesti operaterja

Fleksibilnost serije-G je edinstvena kombinacija ergonomije za delavniško okolje kot tudi pripravljenosti za avtomatizirano serijsko proizvodnjo. V kombinaciji s sistemom za shranjevanje palet, se stroj lahko uporablja na primer za izdelavo prototipov v dopoldanski izmeni ter za serijsko proizvodnjo v nočni izmeni.

Novi dodatki k modularnim možnostim sistema je vreteno HSK E40 z do 42.000 vrt./min in kompaktna miza s centralnim vpenjanjem. G 150 je tako še posebej privlačen za nova področja uporabe, kot je medicinska tehnologija, IT, elektro-mobilnost, kjer se obdeluje manjše obdelovance z manjšimi orodji.

Edinstvena zasnova stroja s tunelskim konceptom horizontalnega vretena omogoča največje hode po Z-osi v tem razredu ter optimalno odvajanje odrezkov. Tri linearne in dve rotacijski osi omogočajo 5-osno obdelavo. Pri tej zasnovi lahko orodje neovirano dostopa do vseh obdelovalnih površin obdelovanca.

Na dnevih odprtih vrat predstavlja podjetje GROB-WERKE strankam svoje tehnične inovacije in prednosti GROB obdelovalnih centrov. Obiskovalci lahko na predstavitvah dobijo informacije o univerzalnih 5-osnih obdelovalnih centrih, fleksibilnih proizvodnih sistemih z rešitvami na ključ, GROB-ovih proizvodnih sistemih za izdelavo pogonskih sklopov za elekro-mobilnost in programsko opremo GROB-NET4Industry za digitalizacijo proizvodnih procesov.

V GROB-u uspešno prepoznavajo spreminjajoče se zahteve trga in na podlagi dolgoletnega, širokega strokovnega znanja razvijajo nove inovativne rešitve za svoje stranke.