Globoko vrtanje s svedri ADO-40D,-50D OSG


Izjemno učinkovito vrtanje globokih izvrtin s svedri ADO-40D,-50D OSG


OSG je predstavil svedre iz karbidne trdine s hlajenjem za učinkovito vrtanje globokih izvrtin do globine 40xD in 50xD. Svedre so uvrstili v blagovno znamko »A Brand«, v  katero so vključena različna visoko-zmogljiva orodja izdelana z najnovejšimi tehnološkimi inovacijami. S svedri ADO-40D,-50D dosežemo drastično skrajšanje časa vrtanja in znižanje stroškov obdelave.

 

OSG je serijo svedrov za globoko vrtanje dopolnil s tipoma ADO-40D in ADO-50D, ki sta namenjena za vrtanje ekstremno globokih izvrtin. Izjemno učinkovitost svedrov so dosegli s posebno R-obliko zabrušenja, ki odrezke zavije v kompaktno obliko in novo zasnovano vijačnico pod kotom 25°, ki omogoča gladek odvod odrezkov in zadostno togost svedra.


Svedri ADO-40D in ADO-50D z R-obliko zabrušenja in novo zasnovano vijačnico učinkovito vrtajo ekstremno globoke izvrtine.


R-oblika zabrušenja lomi odrezke v kompaktno močno zavito obliko. Odrezki so brez koničastih podaljškov. Ti dve značilnosti omogočata nemoten gladek odvod odrezkov iz globokih izvrtin. V primerjavi s konkurenčnimi svedri imajo tudi manjšo silo rezanja.ADO-40D,-50D: zaviti odrezki brez koničastih podaljškov se gladko odvajajo iz vijačnice


Konkurent: odrezki so manj zaviti, tvorijo se podaljški, ki povzročajo zatikanje in kopičenje v vijačnici


Sveder ima vijačnico pod kotom 25°, ki ima optimalno razmerje med učinkovitim gladkim odvodom odrezkov in togostjo svedra. Interni tovarniški testi so pokazali, da kot vijačnice 20° ni zadosten in prihaja do zastoja odrezkov v vijačnici in loma orodja. Pri povečanju kota na 30° pa se že pojavijo vibracije zaradi zmanjšanja togosti jedra svedra.

 

Svedri so prevlečeni z OSG-jevo nano plastno prevleko EgiAs, ki ima odlično obrabno obstojnost, termično odpornost in zagotavlja dolgo življenjsko dobo orodja. Imajo tudi kanale za dovod hladilno mazalne tekočine, zadosten dovod emulzije je pri globokem vrtanju namreč zelo pomemben.

 

Pri postopku vrtanja priporočajo izdelavo pilotne pred-izvrtine do globine 5xD (npr. s svedrom ADO-PLT). Zatem v pilotno izvrtino z nizkimi vrtljaji (300-500 min-1) vstavimo sveder za globoko vrtanje, pri tem je priporočena rotacija orodja v nasprotni smeri urinega kazalca. Nato povečamo vrtljaje na predpisano vrednost in pričnemo s pomikom oz. vrtanjem. Po končanem vrtanju sveder odmaknemo iz dna izvrtine, zmanjšamo vrtljaje na 300-500 min-1 in izvlečemo sveder. Tekom celotnega procesa vrtanja mora biti zagotovljen dovod hladilno mazalne tekočine.

 

V primeru težavne obdelave ali če je zahtevana visoka ravnost izvrtine lahko v pilotno izvrtino vrtamo najprej s svedrom do globine 20xD (sveder ADO-20D) in nato še do končne globine 50xD (sveder ADO-50D).

 

Glavna prednost svedrov ADO-40D in ADO-50D je v ekstremnem skrajšanju časa obdelave. V primerjavi z topovskimi svedri dobimo pri svedrih ADO-50D znatno boljšo ravnost izvrtine in kar 90% skrajšanje časa vrtanja. S tem se zmanjša strošek strojnih ur. Izračun pokaže, da se z uporabo svedrov ADO-50D v primerjavi s topovskimi svedri stroški vrtanja zmanjšajo kar za 65%.Z uporabo svedrov ADO-50D skrajšamo čas vrtanja kar do 90%


Stroški vrtanja se znižajo do 65%


Svedri ADO-40D, -50D dopolnjujejo že obstoječo serijo za globoko vrtanje ADO-10D, -15D, -20D, -25D, -30D. Primerni so primerni za globoko vrtanje ogljikovih, legiranih in nerjavnih jekel in sive ter nodularne litine. ADO-40D so dobavljivi od premera Ø 3 mm do Ø10 mm. Svedri ADO-50D pa so na voljo od premera Ø 3mm do Ø 8 mm.